Hertsit ovat mielenkiintoisia
Herz (Hz) on taajuuden yksikkö, värähtelyjen määrä sekunnissa. Ihmisen kuuloalue on n. 20Hz – 20000Hz. Valollakin on värähtelytaajuutensa vaikka useimmiten puhutaan aallonpituudesta. Tietyllä taajuudella on täsmälleen oma laskettavissa oleva aallonpituus. Verkkovirran taajuus täällä on 50Hz ja jotkut ovat sen kuulleet vanhanaikaisen radion hurinana. Taajuuden voi myös kovalla pakkasella aistia voimajännitelinjojen alla. Näissä jännite eli amplitudi voi olla tuhansia voltteja joka selittää niiden aistittavuuden. Johdot yksinkertaisesti säteilevät. Talon piuhoissa on vain n. 230 volttia jonka jotkut kokevat sähköallergiana. Lisäki on nykyelektroniikan virtalähdeosat, joissa on hakkurivirtalähde ja taajuudet niinikään voivat olla kymmeniäkin kilohertsejä. Ja varmaan arvasittekin, niiden ei tarvitse olla suojattukuorisia.
Resonanssi
Tilalla ja esineillä on fyysisistä ominaisuuksista johtuen ominaistaajuus massan ja koon aiheuttamina. Jos tätä taajuuttaa vastaavaa energiaa kohdistetaan niihin, voisi sanoa että sillä ominaistaajuudella se on vireessä ja soi. Tavallisin esimerkki on linkoava pesukone, joka rämisee jollain kierrosnopeudella linkouksen lopussa kierrosten vähetessä.
Ilmiötä käytetään tietysti hyväksi tai sitä pyritään kiertämään niin ettei sellaista syntyisi. Kaiutinkotelot ovat yksi esimerkki. Sen suunnittelulla voidaan vahvistaa haluttua taajuusaluetta tähän ilmiöön perustuen. 2-tahtimoottorin virittäjät pyrkivät hyödyntämään sitä pakoputken mitoituksessa ja entisajan mopojen pakoputket taas tehtiin tarkoituksella täysin pieleen. Oikein toimivana siitä saa turbobuustiefektin. Kyse on täysin fysikaalisista ominaisuuksista.
Radiotekniikkaa
Hertsit ja resonanssi ovat olennainen osa radion toimintaa. Ilman näitä radio ei voi vastaanottaa mitään. Minulle tämä on tuttua huttua jo 70-luvun puolivälistä kun rakentelin ula-lähettimen. Täysin laiton vehje ja sain lähetyksen kuulumaan tavallisesta ularadiosta. Silloin oli aitoja merirosvoasemia vaikka nyt aivan sellaiseen en ryhtynyt. Armeijassa titari oli ritari ja suoritin 2. asteen radioamatöörin tutkinnon. Morsetuksesta oli kyse.
Oleellista oli oikein viritetty antenni halutulle taajuudelle. Mitä alhaisempi taajuus, sitä pidempi antenni tarvitaan. Ja sen täytyy olla oikean mittainen, ylipitkä vastaanottaa jo muuta taajuutta. Antenni vastaanottaa myös esim. puolen aallonpituuden signaalia ja myös muita, ns ominaistaajuudelleen harmoonisia kerrannaisia. Ne eivät ole kovin toivottuja koska aiheuttavat häiriötä, joita sitten värähtelypiireillä joudutaan vaimentamaa.
Siinä oli omaistaajuuden käsitteestä alustusta.
Schumannin resonanssi
Tässä kohtaa on hyvä kysyä mikä olisi se massa tai tilavuus josta nyt puhutaan. Se, jossa jokin taajuus ja aallonpituus ”soi”. Sitä mitataan ilmakehästä. Eli se on maankuoren yläpuolella. Mutta jotta olisi tila joka voi värähdellä, on olta jokin kerros joka heijastaa takaisin. Maan ympärillä on ionosfääri, sähköisesti varautuneiden hiukkasten kerros, joka lisäksi vaihtelee vuorokauden ajan mukaan auringon vaikutuksesta, koska aurinko ne vuorokaudenajat tekee. Ilmiö on tuttu DX-kuuntelijoille ja radioamatööreille, tietyt aallonpituudet kuuluvat paremmin yöllä, kun avaruusheijastus toimii otollisemmalla tavalla. Voi vaikka kuulla maapallon toiselta puolen lähetyksiä juuri siksi että signaali heijastuu edestakaisin maan ja ionosfäärin välissä yöaikaan pitkillä aalloilla. Päiväaikaan ne karkaavat avaruuteen.
Maan kuoren ionosfäärin fyysiset ominaisuudet määrittävät resonanssitaajuudeksi kokolailla 7,5 – 8 Hz väliin. Se vähän vaihtelee kun ionosfääri ei ole täysin kiinteä. Kun taajuus kasvaa, sen aallonpituus pienenee. Jos nyt ajattelisi väitetyn Schumannin resonanssin nousevan 40Hz lukemiin, niin jonkun fysikaalisen mitan pitäisi pienentyä 1/5:aan alkuperäisestä. Tästä voi jokainen päätellä mitä haluaa.
Dataa
Venäjällä, Tomskissa on mittausasema, jonka dataa voi tarkastella livenä Geocenterin sivulta. Aikavyöhyke on 4 tuntia Suomen aikaa edellä, eli siellä UTC+7 kesäaikana. Muistaisin Briteissä olevan vastaavan kun Shumannia tutkin jo muutama vuosi takaperin.
Artikkelikuvassa ylhäällä on se näkymä johon yleensä vedotaan kun kerrotaan että nyt on kovat hertsilukemat. Se valkoisen osuuden huippuarvo. Ja sanotaan että taas on Shumanni kohonnut, ikäänkuin se mittaisi maapallon henkistä tilaa ja hertsit vain jatkuvasti nousisivat. Kuva on 5.4.2020 illalta. Taitaa olla selvää ettei uppoa minuun. Minua kiinnostaa ottaa selvää ja haluan ymmärtää. Ihmiset etsivät jotain näkymätöntä henkiolentoa maailman pelastajaksi kun se oikea kohde on ihan omissa housuissa josta kaikki kehittyminen alkaa, ei mistään ulkopuolelta.
Tässä useampaa käppyrää Tomskista:

1. kuvaajaa en ymmärrä, yksikkö Q viittaa määrään
Valkoinen kuvaaja on alkuperäinen Schumann resonanssi. Oletan muiden liittyvän sen monikertoihin, harmoonisiin monikertoihin. Mahdollisesti näille taajuuksille on rakennettu oma ”antenni” joka voi olla vireessä vain kapealle alueelle kerrallaan.
2. kuvassa on Amplitudi, voisi kuvailla sitä sykkeen tai värähtelyn voimakkuudeksi.

3. kuva on se tavallisimmin nähty.
4. kuvassa yksikkönä on F, frequency eli taajuus, ts Hz. Mitä ilmeisimmin mitattavan taajuuden keskiarvo. Valkoinen ylinnä on mielenkiintoinen, se mitä Schumanniksi voisi kutsua. Kaikissa kuvissa on sama aikajanalinja, niitä voi tarkastella päällekkäin ajan suhteen. Keskiarvotaajuus on laskenut ajankohtana jolloin usetat ovat tulkinneet värähtelytason kohonneen 40 Hz tuntumaan. Mitä itseasiassa on tapahtunut, on amplitudin (voimakkuuden) vahvistuminen ja sanoisin ionosfäärin olleen ajankohtana kauempana maankuoresta. Pidempi aallonpituuden / alemman taajuuden vahvistuminen viittaa tähän suuntaan. Pidemmät aallonpituudet ovat juuri niitä jotka kantautuvat kauemmas. Samasta syystä 5G torneja pitää olla tuhkatiheään, niillä signaali katkeaa suunnilleen heti kun näköyhteyskin. Taajuusalue on hyvin suuri ja aallonpituus äärimmäisen lyhyt.
Mitä nämä sitten mittaavat?
Värähtelyn voimakkuutta, kuten radiokin. Tarkemmin ottaen AmplitudiModulaatiovastaanotin. Toimintaperiaate on eri kuin ULA-radiossa. Mittausyksikkö on valtava antenni, jota ennakkoon tiedetyllä kertoimella teknisesti vahvistetaan, jotta mittalaitteet kykenisivät mittaamaan edes jotain. On täysin selvää että paljon riippuu laitteiden herkkyydestä. Se että mittalaite ei havaitse jotakin, ei tarkoita etteikö sitä olisi. Toisin sanoen, jopa 40Hz värähtelyä varmaankin on kokoaikaisesti.
Aiemmin jo kerroin että ihmisen pitäisi oikeastaan kuulla se. Mutta ei kuule sen signaalin heikkoudesta johtuen. Nämä mittaamalla todetut asiat voivat olla peräisin mistä tahansa, mittalaite ei kerro mistä signaali tulee.
Mittausskaala ulottuu 40Hz saakka kuten 3. kuvasta voi nähdä. Entä miksi ei ylemmäs? Alkaisi mennä verkkovirtahurinoiden mittaamiseksi…
Olen nähnyt aiheesta vain yhden järkeenkäypäsen artikkelin, Seppo Tanhuan tekemänä.
Lisäys 22.10.2020
Schumannin resonassista löytyy tyhjentävä dokumentti YouTubesta myytinkertojilta. Siinä on päädytty samaan tulokseen mutta videolla on myös syy miksi se on elämälle välttämätön.